I sommer har jeg funnet ny giv og inspirasjon i nye uante muligheter og på den fantastiske sommerjobben min. Det begynte å klø i fingrene etter å skrive litt. Jeg var nemlig så heldig å få komme tilbake til den gamle sommerjobben min på Veveriet på Norsk Folkemuseum. Hver sommer jeg har jobbet der har garn og farger inspirert meg til en for meg langt overgjennomsnittlig høy produksjon av håndlagde plagg. Faktisk så mye, at jeg ble ferdig med brorparten av julegavene mine i løpet av den korte sommersesongen vår. Slik ble det også i år.

Symre og Pan fra Telespinn
Symre og Pan fra Telespinn

Veveriet har vi lenge satset på norsk og nordisk håndverk og formidlingen av disse.

Når vi for to år siden begynte å føre garn fra Telespinn, ble jeg umiddelbart “frelst”?! Jo kanskje det er det beste ordet. Jeg ble så betatt av alle fargene og hvordan garnet føltes. At det kom fra en kortreist småskalaprodusent med respekt for både dyr og miljø var også et gedigent pluss i min bok. Jeg bare måtte leke litt med garnene og fargene deres. Og det ble svært vellykket fra starten.

Pan mittens
Pan mittens
honninghals i superior og symre
honninghals i superior og symre

(Jepp, det er meg forresten.)

Når jeg kom tilbake i år hadde vi plutselig fått inn to nye garn fra Telespinn: entrådsgarnet Fivrel og totrådsgarnet Mari. De er ellers i samme kvalitet- en blanding av kidmohair og merino og supermyke, vel for det meste. Det er litt forskjell mellom de ulike partiene både i mykhet og lengde, både den lengden som er angitt og den som faktisk er der. Det gjør det litt utfordrende å skrive oppskrifter som er beregnet på f.eks. en hespe à 50g i Marigarn og så et spesifikt antall masker/ runder/etc. Man må ta disse små ujevnhetene med i beregningen, men det er verdt det.

ufarget Marigarn
ufarget Marigarn

Garnet er ellers litt ujevnt spunnet, men dette blir en viktig og vakker del av uttrykket, og gjør at hver hespe virkelig er helt unik og egenarted. Det blir rett og slett mer eksklusivt og luksuriøst fordi hvert plagg er et unikat.

Og det er her den nye bloggen egentlig begynner…

Her kommer det nok en del forskjellig om ulike typer håndarbeid, både praktisk og teoretisk, både håndverklig og akademisk.

Under oppskrifter finner du de første to oppskriftene jeg legger ut – en hals i boblestrikk i to varianter, beregnet på en hespe med Marigarn à 50gr. Garnet får du kjøpt hos Telespinn i Telemark, på telespinn.no eller på Veveriet på Norsk Folkemuseum.

“Dette æ’kke promotion, dette æ’kke reklame
Jeg synger om ting som har skjedd meg, så navna må jeg jo ha med.” Lars Kilevold/ Ute til lunch

Alle mønstre er gratis, men ferdig strikkede plagg som baserer seg på mine mønstre kan ikke selges uten min skriftlige samtykke.

Ferdigstrikket hals kan kjøpes i min etsybutikk PolkadotViking. OK, det her var litt selvreklame.

Advertisements