Når jeg er på jobb på vakre Veveriet på Norsk Folkemuseum er det en del å gjøre. Det kan komme besøkende som vil se på vevene, som vil lære barna å strikke med strikkelise, eller se hvordan man brikkevever, det skal være ryddig, pakker skal pakkes, teknikker demonstreres og det rette garn finnes frem til ethvert nytt prosjekt. Derfor er det viktig at håndarbeidet jeg holder på med i de stille periodene kan brukes til å demonstrere både våre garn og spesielle teknikker, samtidig skal det være lett å legge bort.

Snurrehals i Marigarn
Snurrehals i Marigarn

Halser er perfekt for dette. De er pene og kan varieres nesten i det uendelige samtidig som det er lite annet enn teknikken en må holde styr på mens man lager dem.

Fra bak disken ser jeg veggen med de nydelige telespinngarnene og har blitt helt hekta. Fargene nærmest roper etter å bli strikket i ulike mønstre og det er så gøy å leke og eksperimentere med dem.

Symregarn fra Telespinn
Symregarn fra Telespinn

Så denne uken ble jeg ferdig med en ny en: snurrehalsen, som jeg strikket i ufarget Marigarn.

ufarget Marigarn

Jeg så en variant av teknikken det første året jeg jobbet på Veveriet, men skjønte ikke hvordan det funket til tross for at den er latterlig enkel! Så her følger oppskriften:

Legg opp 100 masker i Marigarn på en 40 cm rundpinne størrelse 4.5.

Strikk vrangbord i to omganger (1 rett, 1 vrang).

Fortsett deretter med *ett kast, strikk to rett sammen* gjenta til du har ca. 6 meter garn igjen. Jepp that’s it. Følg nøye med at du ikke hopper over noe og mønsteret forskyver seg helt av seg selv.

For å avslutte strikk to runder vrangbord som i starten, og fell løst av.

Husk å vaske og dampe plagget til slutt og strekke det i form mens det er fuktig. Garnet vaskes ikke etter spinning og får derfor sin endelige farge og mykhet etter den første vasken. Håndvaskes på 30 grader.

Ferdigstrikket hals kan kjøpes i min etsybutikk PolkadotViking.

Ferdigvasket og dampet
Ferdigvasket og dampet